POSJETITE KURAN.BA
 
 

covjek koji zna svoj posao

Halil Bosnic | Saff br/str. 41

Muslimani podrucja Moro su bili skoro izgubili svoj izvorni islamski identitet, a to je bilo uzrokavano vladinim naporima da ga izbriše i utopi, kako bi njegovo mjesto zauzeo samo filipinski identitet. Nakon rata muslimani više vole da se zovu muslimani Moroa umjesto muslimani Filipina, a to zbog potvrdivanja postojanja njihovog posebnog i karakteristicnog identiteta



Selamat Asim Hašim rodio se 7. jula 1942. u opcini Bedžalondžan na Mindenau. Kada je imao šesnaest godina, otišao je u Mekku da obavi hadždž i ostao tamo godinu dana da bi prisustvovao islamskim predavanjima.

Godine 1959. putuje u Kairo, gdje se upisuje u srednju Ezhersku školu, a zatim na fakultet Usuli-d-din, Odsjek akida i filozofija, koji uspješno završava 1967. god. Magistrirao je 1969. god. Pripremao je doktorat, koji nije dovršio zbog džihada.


Tokom svojih studija na Al Azharu u Kairu, pratio je studij engleskog jezika. Bio je i društveno aktivan, te je bio predsjednik udruženja studenata jugoistocne Azije u Kairu. Takoder je prisustvovao predavanjima i dersovima velikih šejhova u Egiptu.

Tokom svog odmora uputio bi se u daleka muslimanska podrucja da bi izvršio vadžib, pozivanja (dave) Allahu i to je posao kome se posvetio nakon svoga povratka iz Kaira. U njegovo sjedište, Ebu Bekr es-Sidik, navracaju skupine muslimana i ostalih ljudi razlicitih specijalnosti i sa razlicitih strana.


Uspjesi muslimana

Poslije dvadeset cetverogodišnjeg rata, šta su muslimani Mindanaa ostvarili?


1. Muslimani u Mindanau su ostvarili mnogo toga a najvažnije je, shodno mom ubjedenju, sljedece:

a) Muslimani podrucja Moro bili su skoro izgubili svoj izvorni islamaski identitet, a to je bilo uzrokavano vladinim naporima da ga izbriše i utopi, kako bi njegovo mjesto zauzeo samo filipinski identitet, i nakon rata muslimani više vole da se zovu muslimani Moroa, umjesto muslimani Filipina, a to zbog potvrdivanja postojanja njihovog posebnog i karakteristicnog identiteta. Stvar je cak došla dotle da su mnogi neopozivo odbili filipinski identitet. A to što neki još uvijek imaju filipinsko državljanstvo, nije ni zbog cega drugog do radi održavanja javnih transakcija.


b) Kršcani su prije rata podcjenjivacki gledali na muslimane znajuci da ih filipinska vlada smatra gradanima drugog ili treceg reda. Poslije rata, stvar se promijenila, te su poceli smatrati muslimane neprijateljima koji prijete opstanku filipinske države. Ali nakon pojave islamskog fronta Moroa, i neprestanih vojnih pobjeda mudžahida, stvar se preokrenula i kršcani su se poceli približavati muslimanima i sa respektom gledati na islamski front. Cak se i stav filipinske vlade poceo mijenjati. Baza mudžahida Ebu Bekr es-Sidik, u kojoj je glavno sjedište zapovjedništva dave i džihada, postala je “kiblom” za velike dužnosnike filipinske države i politicka i kršcanska narodna rukovodstva. Bazu je posjetio veliki broj ministara i clanova doma staraca, parlamenta i drugih politickih narodnih i kršcanskih voda. Cak i oni koji se zovu kršcanski vjerski predstavnici, nisu prestali sa posjetama sjedištu islamskog pokreta u bazi Ebu Bekr es-Sidik.

c) Kršcanski doseljenici u podrucjima koji su bili najžešci neprijatelji muslimana, poceli su podržavati Front i davati mu priloge. Mnogi od njih su se prikljucili, islamskom frontu. Jedno kršcansko preduzece je u posljednjem periodu rata poklonilo pedeset velikih džakova riže, cija vrijednost dostiže blizu 400.000 pezosa. Drugo kršcansko preduzece nam je obecalo pokloniti iznos 40.000.000 pezosa. Slicna su preduzeca prilagala velike svote novca za Front.


d) Muslimani su, uz Allahovu pomoc i dozvolu, oslobodili prostrana podrucja svoje zemlje, koju su Filipini prisvojili i prigrabili.

e) Islamski front oslobodenja Moro je uspio uspostaviti islamsku državu, koje obiluje faktorima koje sadržava jedna država shodno definicijama države, a manjka joj samo priznanje svjeta.


f) Muslimani su uspjeli uspostaviti Allahov zakon i primijeniti islamsko pravo i prvi puta vidjeti stvarni islamski sistem, od kako je njihova zemlja pripojena Filipinima 1946. godine.